Blog april;”Energie!”

In eerste instantie was ik niet van plan om het over Koningsdag, de kleur oranje of het hele feestgebeuren dat om dit alles heen hangt te hebben. Want ach, dat heb ik toch al eens eerder gedaan, het leek me dus weinig origineel om er dit jaar weer over te beginnen.

Tsja een mooi voornemen. Totdat bleek dat de Koninklijke familie dit jaar Groningen zou bezoeken. Als een malle werd de stad van onder tot boven schoongepoetst, werden fietsrekken verwijderd, zwerfkeien na 1000 jaar tijdelijk weggehaald -helaas jullie zijn een potentiele bom verstopplaats- en verkeersborden losgeschroefd. Ondertussen werden in clubhuizen, oefenruimtes en buurtcentra tot in den treure liedjes en dansjes ingestudeerd en ergens in de krochten van een muziekstudio werd de laatste hand gelegd aan een heus Koningslied.

En alsof er nog niet genoeg vertier was kwam de Groninger City Club, de club voor en door ondernemers, met het lumineuze idee om een Koningsdag-etalagewedstrijd te organiseren. Kijk, de etalage had ik natuurlijk sowieso van een feestelijk tintje en van een mooie Delftsblauwe kikker spaarpot voorzien, deelnemen aan de wedstrijd was hierop een logisch vervolg.

Maar mien himmel. Met het inrichten van de winkelruit voor Koningsdag was het oranjehek al snel van de dam. Niet alleen de jury van het GCC kwam één en ander bewonderen en beoordelen, ook de regionale en nationale pers kwamen langs om de leukste interieursnoepwinkel te bezoeken. Zo mocht ik ’s ochtends al heel vroeg voor de camera van “Wakker Nederland” verschijnen om de etalage te showen en om later tekst en uitleg te geven aan lokale journalisten. Ondertussen knalde op de Woonzooi-socialmediakanalen de boel ook lekker uit elkaar. Wat een lieve, fijne, mooie en enthousiaste reacties verschenen er van jullie! De etalage mooi maken is iets wat ik heerlijk vind, meedoen aan zo’n wedstrijd is gewoon heel erg leuk, maar wat ik compleet heb onderschat is de enorme bak goeie energie die loskwam door dit alles. Of je nou wel of niet dol bent op Willem & Maxima en hun koters, het valt niet te ontkennen dat ze een lading energie ontketenen die als een vliegwiel werkt. Niet alleen heeft het mij persoonlijk een enorme boost gegeven, ook voor Groningen als stad is het bezoek een hoogtepunt geweest.

Want wat hing er vrijdagochtend een fantastische opgewonden sfeer in de stad. Vrolijke, in het oranje geklede mensen vol goede luim op weg naar het Noorderplantsoen om op de vrijmarkt hun koopjes slag te slaan. Tegenliggers die al even blij richting de binnenstad koersten om de Koninklijke familie welkom te heten in Groningen. Kleine kinderen met kroontjes op het hoofd, vlaggetjes en geschminkte koontjes, voor één dag écht prins of prinses. Je voelde de energie maximaal bruisen door de parel van het Noorden.

Een paar dagen na alle feestelijkheden, de uitslag van de Koninklijke etalagewedstrijd -een mooie tweede plaats- en alle hartverwarmende reacties die ik heb mogen ontvangen loop ik nog steeds over van energie.

Bij deze neem ik me dan ook plechtig voor om deze positieve vibe nog heel lang vast te houden, door te geven en hopelijk terug te krijgen! Ik verheug me nu al op Koningsdag 2019! #maakhetmooimetwoonzooi