Blog maart: “Keuzes”!

creditfoto: Lauren Schroer

 

Wat viel er veel te kiezen de afgelopen tijd. Eerst was er natuurlijk de actie van NLstreets; wat moet de leukste winkelstraat van Nederland worden? – Jawel dat zijn wij!- Welk etablissement verdient de prijs voor de leukste nering ? En dan was er ook nog een politiek verkiezingsdingetje. Voor sommigen een moment om acuut in de stress te schieten terwijl bij anderen het woord ‘twijfel’ niet in de vocabulaire voor komt. Die gaan immer gerade aus en recht zo die gaat op hun doel af. Niet alleen bij verkiezingen maar ook in real life. Voor de twijfelkonten zijn er gelukkig kieswijzers en moodboards. Sfeerborden? Ja mensen mood- dan wel sfeerborden. De redders van relaties, goede humeurtjes en ander vrolijks. Want wie slapeloze nachten heeft door kleur-, vorm- en stijlkeuzes rest niets anders dan vorm te geven aan al dat gezucht en gesteun. Aan de slag dus om te zorgen dat je huis als een thuis gaat voelen. Dit kan op de oldskool manier door een lading tijdschriften, krantenbijlages, kaarten en ander materiaal bij elkaar te zoeken en daar alles uit te knippen dan wel te scheuren wat je hartje sneller laat slaan. Doe dit niet op postzegelformaat maar houdt het liefst minimaal de maat van een ansichtkaart aan. Mits je nog weet hoe zo’n postding eruit ziet tenminste. Het voordeel van deze methode is dat je er ook andere materialen aan toe kan voegen. Een lapje stof in je lievelingskleur of met een fijne structuur, wat dan ook. Ga niet alleen voor afbeeldingen met interieur maar laat je ook inspireren door mode, sfeerbeelden, verfstalen, reisbladen et cetera. Leg alles bij elkaar en kijk nog eens kritisch naar al het materiaal. Wat springt er echt voor je uit en maakt je vrolijk? Haal dat eruit en mieter de rest weg. Vervolgens ga je naar bed, de stad in, naar je werk, sporten of een boek lezen. Daarna stort je je weer op je verzameling. En kijk je met een frisse blik naar wat er voor je ligt. En sorteer je nog een keer. Als het goed is, en de zaak is niet geheel hopeloos, kristalliseert zich er nu iets uit wat bij je past. Inderdaad Bij-Jóu-Past. Maak je niet druk om wat de buurvrouw denkt (het ziet er bij haar toch ook niet uit), wat je moeder er van zal zeggen (dat zou je nu toch niets meer moeten schelen) en of de wereld wel door draait als je dit bij elkaar ziet (die kans lijkt ons groot). Plak alles mooi gesorteerd op een groot stuk karton oid. Fotolijm! Fotolijm! Zo sprak de fotolijmaddict.         Et voilà je moodboard is klaar. Geen zin in al dat gefrobel? Leve internet en de computer!
Is er na dit creatief avontuur nog steeds geen licht aan het eind van de twijfeltunnel?  Dan op naar Woonzooi! Want daar staan de interieurmooimakers voor je klaar! Vooral bang voor je moeder ? Dan heb je andere hulptroepen nodig. Iets met een therapeut ofzo. Of je stort je als een tornado op het recept hieronder. Hoe dan ook, succes en maak het mooi met Woonzooi!

Cheesecake met rabarber twist!

Tijd: 60 minuten. aantal personen 8

Ingrediënten :

Voor de korst: 1/2 zak Nicolas Vahe Cookie mix met sinaasappel

1 ei/ 130 g boter/Nicolas Vahe rabarberjam met gember/100 g mascarpone/ 65 g gepasteuriseerd eigeel/ 100 g poedersuiker/ 1 vanillestokje/ 3 gelatine vellen/ 100 ml slagroom

Voor de rabarbergelei: 100 g Nicolas Vahe rabarberjam met gember/ 4 gelatine vellen/ 100 ml water

Korst: Meng Nicolas Vahe Cookie Mix met Oranje, ei en 30 g gesmolten beter. Vorm het deeg tot een rol en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Snijd de rol in dunne plakjes. Leg de plakjes op een bakplaat en bak bij 180 ° C gedurende ongeveer 15 minuten. Laat de koekjes afkoelen voordat je ze in stukjes hakt boven een kom. Voeg 100 g gesmolten boter toe. Bekleed een springvorm met bakpapier en giet het mengsel in de bakvorm. Als de korst is afgekoeld verspreid je een laag Nicolas Vahe Jam met rabarber en Ginger over de koekjesbodem.

Cheesecake laag: Verwarm de mascarpone room au bain-marie tot de crème een zijdezachte textuur krijgt. Klop de eierdooiers, poedersuiker en vanille zaden en voeg ze bij de mascarpone crème. Breng 50 ml water aan de kook samen met de lege vanillestokje. Kook tot ¼ van de vloeistof over blijft. Week de gelatine vellen 5 minuten in een kom met koud water. Neem de gelatine uit het koude water en wring het overtollige water uit. Smelt de gelatine in het warme vanille water en roer goed. Voeg het ei en mascarpone mengsel toe. Klop de room en meng het met het mascarpone mengsel. Giet dit bovenop de korst in de springvorm.

Rabarber Jelly: Week de gelatine vellen 5 minuten in een kom met koud water. Neem de gelatine uit het koude water en wring het overtollige water uit. Verwarm 100 ml water samen met Nicolas Vahe Jam met rabarber en Ginger. Smelt de gelatine in de warme vloeistof en giet de gelei over de cake. Plaats de cake gedurende 2-3 uur in de koelkast tot de crème en jam stevig zijn. Eet smakelijk!